Üniversite tercihlerinde hangi meslekler avantajlıdır?

Geleceklerini etkileyecek seçim aşamasında olan öğrenciler kariyerlerini etkileyecek iyi bir meslek seçme telaşındayken, adaylara gözde mesleklerin neler olduğu ve tercihlerde dikkat etmeleri gerekenler açıklanıyor.

Her yıl yüz binlerce genç liseden mezun olup çeşitli üniversitelerin farklı bölümlerine giriyor. Bu gençlerin bölüm tercih ederken pek çoğunun aklında ise üniversiteyi bitirdikten sonra kolay iş bulup bulamayacakları yatıyor. Çünkü her aday üniversiteden mezun olduktan sonra iyi bir ücret ve iyi bir unvanla iş hayatına başlamak istiyor.
Peki ama hangi bölümlerden mezun olan gençler sektörlerinde daha kolay iş bulabiliyor? Yenibiris.com verilerine göre bu yıl deneyimsiz gençlere en çok yer veren sektörler arasında ilk sıralarda perakende, turizm, hizmet, bilişim, sağlık, tekstil, gıda, çağrı merkezi ve inşaat bulunuyor. Savunma sanayi, ziraat, prodüksiyon ve denizcilik ise yeni mezun alımlarının en az yapıldığı sektörler arasında.    

En çok alım satış alanında

Üniversiteye başlayacak gençlerin, öncelikle hangi alanlara ilgi duyduklarını keşfetmeleri gerekiyor. Bunu gönüllü işler yaparak, çeşitli mesleklerden çevre oluşturarak, farklı projelerde görev alarak veya stajla deneyerek bulabilirler. Peki hiçbir fikri olmayan gençler ne yapacak? Yenibiris.com verilerine göre hemen bütün sektörlerde en çok eleman aranan iş alanının satış olduğu görülüyor. Şirketlerin gözde çalışanlarını iyi satışçılar oluşturuyor. Bilişim sektöründeki pozisyonlarda da ciddi bir açık söz konusu. 2014 yılında olduğu gibi önümüzdeki yıların da istihdam alanında en çok hareketlilik beklenen sektörü olacak. Özellikle web ve mobil yazılım bilişimde başı çekecek. Birleşme ve satın almaların devam ettiği ve kullanıcı sayısının 10 milyonu geçmesi beklenen e-ticaret sektörü de alımlarını hızla sürdürecek sektörlerin başında. Satış temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, yazılım uzmanı, banka pozisyonlarının da önümüzdeki dönemlerde popülerliğini sürdürmesi bekleniyor.

Dijital işlerin geleceği parlak

Son yıllarda dijital pazarlamadan yazılım mühendisine, web tasarımdan arama motoru optimizasyonu uzmanına kadar çeşitli dijital işler gençlerin ilgi alanında. Ve bu alanda büyüyen bir pazar mevcut. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda tercihini bu sektörden yana kullanan gençlerin iş bulma konusunda daha rahat olacağı görülüyor.

Yeşil işler yaygınlaşacak

Bir başka potansiyel ise yeşil işlerde. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın geçtiğimiz ay açıkladığı rapora göre dünya genelinde yenilenebilir enerji alanında çalışan sayısı yüzde 14 oranında artarak 6.5 milyon kişiye ulaşmış durumda. Çin, bu alanda en fazla eleman alımı yapan ülke konumunda. Güneş enerjisi üretimi, başı çekiyor. Küresel iklim değişikliği konusunda farkındalığın artması, çevreci, doğal kaynakların kullanımının özendirilmesiyle Türkiye’de de yeşil işlerin yaygınlaşması bekleniyor.

İngilizce dışında dil bilmek avantaj

Üniversiteye giren gençlerin İngilizce dışında ikinci hatta üçüncü bir dil öğrenmeleri mezun olduktan sonra büyük bir avantaj sağlayacak. Çünkü özellikle inşaat sektöründe yatırımların artması, yerli firmaların dışa açılması, yurtdışı projeler gibi sebeplerle işletmeler, İngilizce dışında Çince, Rusça, Arapça gibi dil bilen özellikle uzman ve mühendislere ihtiyaç duyuyor. Yeni mezun gençlerden hedefi ve vizyonu olan, üniversite yıllarında staj ve iş deneyimi edinmiş, seçtiği alanda kendini sürekli geliştiren, şirkete yapabileceği katkıları önceden düşünmüş, iş için istek ve tutku duyanlar önde olacak.

Başvurulan hangi pozisyonlar tercih ediliyor?

Yeni mezunlar tarafından Yenibiris.com’a yapılan başvurularda en çok tercih edilen pozisyonlara baktığımızda ise Gişe Destek Yetkilisi (Yarı zamanlı), Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Muhasebe Elemanı, Satış Temsilcisi ve Mağaza Satış Danışmanı’nın ilk sıralarda olduğu görülüyor. Bu pozisyonların tercih edilmesindeki başlıca neden ise yeni mezunların kariyerlerini şekillendirirken, ilk tercihlerini deneyim de kazanabilecekleri pozisyonlardan yana kullanmak istemeleri.

07 Tem 2015 - 11:15 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler