Eğitim ortalaması Vietnam, Sırbistan ve Estonya gibi ülkelerin altında kalan Türkiye, fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde ise en hızlı ilerleme kaydeden ülkeler arasına girdi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün...
Eğitim ortalaması Vietnam, Sırbistan ve Estonya gibi ülkelerin altında kalan Türkiye, fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde ise en hızlı ilerleme kaydeden ülkeler arasına girdi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) gerçekleştirdiği Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) eğitim araştırması dün Paris'te kamuoyuna duyuruldu. 65 ülke arasında yapılan ve matematik, metin anlama, fen bilimleri kategorilerinde başarıyı karşılaştıran araştırmaya göre Türkiye ortaöğretim kalitesinde 44. oldu. 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde gerçekleştirilen araştırma, Türkiye'nin Vietnam, Sırbistan, Estonya gibi ülkelerin de eğitim ortalamasının altında kaldığını gösterdi. Matematik formüllerini anlama kategorisinde sondan üçüncü olunması dikkat çekti. Türkiye fen bilimleri ve metin anlama kategorilerinde ise en hızlı ilerleme kat eden ülkeler arasına girdi. Bunda geçmiş araştırmaların yapıldığı tarihlere göre Türkiye'de eğitim hayatının daha erken başlamasının etkili olduğu belirtildi. PISA'nın Türkiye raportörü Francesco Avvisati, Türkiye'nin eğitim alanında OECD ortalamasının çok altında olmasına rağmen gelir düzeyi düşük bölgelere öncelikli yatırım yapılmasının eğitimde fırsat ve cinsiyet eşitliğinde kısmi iyileşme sağladığını belirtti. PISA 2012 araştırmasında ilk üç sırayı Çin, Singapur ve Hong Kong paylaşırken son sırada Peru yer aldı.

OECD'in öğrenci performansı raporunda Türkiye
PISA araştırmaları daha önce 2000, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında yapılmıştı. Türkiye, 2003-2006 arasında düşüş yaşarken, son 6 yılda başarı oranını kısmi olarak artırsa da sıralamadaki yeri değişmedi. 65 ülkede 15 yaşındaki 400 bin öğrenci üzerinde yapılan dünyanın en kapsamlı eğitim araştırması PISA matematik, metin anlama ve fen bilimleri kategorisinde ülkelerin başarı oranını karşılaştırıyor. Araştırma, ülkelerin ortaöğretimdeki eğitim kalitesi üzerine yapılan en önemli referans kabul ediliyor. Araştırmada özel okul ya da devlet okulu ayrımı yapılmadan 15 yaşındaki öğrencilerin 3 kategorideki başarı oranları çeşitli testlerle tespit ediliyor.
Kaynak: ZAMAN
Son Güncelleme: 04.12.2013 09:49