TÜİK Geçen Yıla Ait Eğitim Harcama Verilerini Açıkladı

TÜİK tarafından geçtiğimiz yıla ait eğitim alanında yapılan harcamaların verileri açıklandı.

TÜİK tarafından geçtiğimiz yıla ait eğitim alanında yapılan harcamaların verileri açıklandı.

Türkiye’de eğitim harcamaları, geçen yıl 2013'e göre yüzde 13,2 artarak 113 milyar 571 milyon liraya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin "Eğitim Harcamaları İstatistikleri"ni açıkladı.

Buna göre, geçen yıl eğitim harcamaları yüzde 13,2 artışla 113 milyar 571 milyon lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde harcamaların en çok arttığı eğitim düzeyi ise yüzde 20,4 ile ortaöğretim oldu.

Türkiye'de eğitim harcamalarının, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı 2013 yılında yüzde 6,4 iken, 2014'te yüzde 6,5'e yükseldi. Geçen yıl yapılan eğitim harcamalarının yüzde 77,7'si devlet tarafından finanse edilirken, hanehalklarının eğitim harcamalarının payı yüzde 19,8 olarak hesaplandı.

Devlet kurumlarınca yapılan harcamaların yüzde 32,9'unu (25 milyar 594 milyon lira) yükseköğretim oluşturdu. Özel kurumlarca yapılan harcamaların ise yüzde 47,9'u (9 milyar 87 milyon lira) yükseköğretime yapıldı.

Öğrenci başına yapılan eğitim harcaması 2011'de 3 bin 819,1 lirayken, 2014'te 5 bin 403 liraya ulaştı. Eğitim düzeylerine göre değerlendirildiğinde, geçen yıl öğrenci başına harcamanın en yüksek olduğu eğitim düzeyi 13 bin 245,6 lirayla yükseköğretim oldu.

Öğrenci başına toplam eğitim harcaması bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artış gösterirken, geçen yıl 2013 yılına göre en fazla artış yüzde 14,7 ile ortaöğretim düzeyinde gerçekleşti, bunu yüzde 9,5 ile ilkokul takip etti.

Eğitim harcamaları istatistikleri, örgün eğitime yönelik olarak doğrudan veya dolaylı yapılan harcamalara ilişkin verileri içeriyor. Belirtilen eğitim harcamaları, sadece örgün eğitimle doğrudan ilişkili yaygın eğitim faaliyetlerini içerirken, diğer yaygın eğitim faaliyetlerine yapılan harcamaları kapsamıyor.

TÜİK tarafından geçtiğimiz yıla ait eğitim alanında yapılan harcamaların verileri açıklandı.

18 Ara 2015 - 11:37 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler