Test Tekniği...

Sınavlar hayatımızın bir parçası haline geldi.

 

Sınavlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Bazılarımız bu sınavları zorlanarak da olsa geçerken bazıları maalesef başarısız olmaktadır. Bu başarısızlığın nedeni bize göre kesinlikle “yöntem eksikliği”dir. Eğer “doğru yöntem” bulunursa...

 

Sınavlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Bazılarımız bu sınavları zorlanarak da olsa geçerken bazıları maalesef başarısız olmaktadır. Bu başarısızlığın nedeni bize göre kesinlikle “yöntem eksikliği”dir. Eğer “doğru yöntem” bulunursa başarı peşinden gelecektir. 

 

Türkiye’de alanında ilk ve tek olma özelliğindeki bu dergi önünüzdeki engeli aşmanızda size “doğru yöntem”i vererek yardımcı olmak için yılların birikimi ve tecrübesi ile hazırlanmıştır. Dergiyi düzenli çalıştığınızda sınavların aslında ne kadar kolaylıkla geçilebileceğini göreceksiniz. Dergi sayesinde programınızı yaparak düzenli bir çalışma temposuna da girmiş olacaksınız. 

 

Aslında girdiğimiz birçok sınavın ortak ve benzer noktaları bulunmaktadır. Bu benzerlikler tespit edildiğinde sınavlar sorun olmaktan çıkacaktır. Aşağıda AÖF sınavlarının özellikleri sıralanmıştır: 

 

• Gireceğiniz AÖF sınavları test teknikleri kullanılarak hazırlanmış bir sınavdır. 

 

• “Bilimsel test hazırlama teknikleri”ne göre soruların doğru cevapları belirli ölçüde birbirine yakın olmak zorundadır. Yani 30 soruluk bir sınavda her seçenekten ortalama 6 ya da buna yakın sayıda doğru cevap bulunur. Bu dağılım bazı seçeneklerde 4’e kadar inebilir bazıları ise 8’e kadar çıkabilir. Yani ortalamadan 2 seçenek sapma olabilir.

 

• Bu sonuçlardan hareketle eğer kesin olarak bildiğiniz 12 soruyu işaretleyip kalan soruları hiç okumadan en az işaretlenmiş olduğunuz seçeneği işaretlerseniz en az işaretleme sayısına bağlı olarak birkaç tane daha doğru cevabı bulma şansınız olacaktır. 

 

• Mesela 30 soruluk sınavda işaretlediğiniz soruların şıklara dağılımı şu şekilde olsun: 4 A 3 B 6 C 2 D 5 E. Bu cevaplarınız doğru ise geriye kalan soruları en az işaretlediğiniz seçeneği işaretleyebilirsiniz. Bilerek işaretlediğiniz bu 20 sorunun tamamı doğru ise 67 alırsınız. Eğer kalan seçenekleri en az işaretlediğiniz D seçeneği olarak işaretlerseniz kalan 10 sorudan 4 sorununuzun daha doğru olma ihtimali çok yüksektir ki bu da size ilave olarak 13 puan daha kazandıracak ve sınav notunuz 80’e yükselecektir. 

 

• 26 sorunun sorulduğu Matematik sınavından 10 soruyu doğru yaparak geçebilir misiniz? Eğer yukarıda anlattığımız yöntemi uygularsanız evet geçebilirsiniz. 10 soruyu doğru cevapladığınızdan eminsiniz ve mesela işaretlediğiniz şıkların dağılım sayıları da şöyle ise; 3 A 2 B 3 C 1 D ve 1 E. Soruların doğru cevapları küçük sapmalarla birlikte yukarıda da belirtildiği gibi 5 A 6 B 5 C 5 D 5 E şeklinde bir dağılım gösterecektir. Boş bıraktığınız seçenekleri D ya da E işaretlerseniz 4–5 adet daha doğru cevabınız olacaktır ki bu da size yaklaşık fazladan 15–20 puan daha kazandıracaktır. Bu durumda 40 alacağınız bir sınavdan 55–60 arası bir not alabileceksiniz. 

 

Eğer bu yöntemi uygularsanız aynı bilgi düzeyinde ve aynı doğru soru sayısına sahip olabileceğiniz bir sınavda kesinlikle daha yüksek bir not alacaksınız. 

 

Dergilerimizde çalışma süreniz boyunca size sınavlarla ilgili ipuçlarını vermeye devam edeceğiz. Her bir ünitenin sonunda verdiğimiz “Sınava Yönelik Değerlendirmeler” bölümünde şimdiye kadar AÖF sınavlarında çıkmış sınav sorularından da hareket ederek o ünitede anlatılan ve çıkma ihtimali çok yüksek olan konuları ve soruların çıkma şekillerini vereceğiz. 

 

Dergilerimizde konu anlatımları kısa tutulmuş ve soru çözüm yöntemlerine ağırlık verilmiştir. Soru çözümlerine ilişkin geliştirdiğimiz yöntemleri dikkatle incelerseniz birçok sorunun birkaç saniyede çözülebileceğini göreceksiniz.

 

Ünitelerde anlatılan konular başka hiçbir yerde bulamayacağınız konuyla ilgili soru ve bu soruların ayrıntılı çözümlerini kapsamaktadır. Bu soruların çözümlerinde izlenen yol kesinlikle ezberden uzak sorulardaki incelikleri göstermeye yöneliktir. Burada izlediğimiz çözüm yöntemi temelde yanlışı buldurmaya yöneliktir. Eğer yanlışları eleme yeteneğiniz gelişirse çok az fikir sahibi olduğunuz soruları dahi kolaylıkla çözebilecek noktaya geleceksiniz. 

 

Matematik sorularının çözümünde mümkün olduğu ölçüde formülden uzak durulacak ve sizin bildiğiniz dört işlemden hareketle soruların nasıl çözüleceğinin ipuçları verilecektir. Soruları çözme yöntemi basit temellere dayanmakta ancak yine de dört işlem bilgisi gerektirmektedir. Dört işlemi bilen birinin matematikten nasıl geçilebileceği her ünitede ayrıntılı olarak açıklanacaktır. 

 

Yayınlarımız AÖF sınavlarındaki son yıllardaki değişiklikler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Sorular artık ezberlemekten çok yorumlama yeteneğini ölçmektedir. Bu yeteneği her sayı ile bir basamak üste çıkararak bu sınavları sorun olmaktan çıkaracağız. Eğer dergilerde anlatılan yöntemleri uygularsanız sınavların kolaylıkla üstesinden geldiğinizi göreceksiniz. 

Hepinize başarılar diliyoruz.

28 Eki 2012 - 03:04 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler