Tartışılan kitaba övgü geldi...

İSTANBUL Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Amin Maalouf'un 'Semerkant' adlı kitabı önerdiği için bir tarih öğretmeni hakkında inceleme başlatıldığı iddialarına ilişkin, Şikayet kitapla (Semerkant) ilgili ancak kitapla ilgili bir inceleme yok.

 

İSTANBUL Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Amin Maalouf'un 'Semerkant' adlı kitabı önerdiği için bir tarih öğretmeni hakkında inceleme başlatıldığı iddialarına ilişkin, "Şikayet kitapla (Semerkant) ilgili ancak kitapla ilgili bir inceleme yok. Öğretmen...

 

İSTANBUL Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Amin Maalouf'un 'Semerkant' adlı kitabı önerdiği için bir tarih öğretmeni hakkında inceleme başlatıldığı iddialarına ilişkin, "Şikayet kitapla (Semerkant) ilgili ancak kitapla ilgili bir inceleme yok. Öğretmen hakkındaki inceleme başka bir konuda" dedi. Eğitim - Sen 1 No'lu Şube Başkanı Barış Uluocak göre ise öğretmen hakkında başlatılan inceleme tamaman kitapla ilgili olduğunu tekrarladı.

 

"KİTAPLA İLGİLİ İNCELEME YOK"

 

Bir sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısında DHA'nın konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Muammer Yıldız, "Velinin şikayeti kitapla ilgili ama kitapla ilgili bir inceleme yok. Kitaba ilişkin böyle bir konunun gündeme gelmesi bile beni artık rahatsız ediyor. Ben İlçe Müdürü ve okul müdürü arkadaşlarımdan artık bu konuda bir hassasiyet göstermelerini, kitaplarla ilgili daha açık davranmalarını ve bunu açık yüreklilikle desteklemelerini bekliyorum" dedi.

 

"ÖĞRETMEN HAKKINDAKİ İNCELEME BAŞKA BİR KONUDA"

 

Yıldız, öğretmen hakkındaki incelemenin başka bir konuda olduğunu, kitapla ilgili bir incelemenin söz konusu olmadığını belirterek, "Konular, bazen başka problemlerimize malzeme olabiliyor. Bunu da çok etik bulmuyorum. O dosyada şimdi başka hususlar var onlar konuşulmuyor sanki kitap konusuymuş ya da konu sadece bu kitapmış gibi de takdim ediliyor. Halbuki olayın başka boyutları olabiliyor. Ben bunun da ayrıca sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyu gündeme getiren insanlar da çok kolaylıkla kitap üzerinden bir sorun varmış gibi söylememeli. Kitap hala bu ülkede bir suç aracıymış gibi algıya hizmet ödüyor bütün bunlar" diye konuştu.

 

"KİTABI OKUDUM ZİHİNLERDE KUŞKU UYANDIRABİLECEK BİR ŞEY BİLMİYORUM"

 

Amin Maalouf'un 'Semerkant' adlı kitabını okuduğunu söyleyen Yıldız, "Amin Maalouf hem Doğu'yu hem Batı'yı çok güzel yazıyor. Benim en çok okuduğum, en çok beğendiğim bir dünya yazarı. Şimdi bu kitapla ilgili zihinlerde kuşku uyandırabilecek ben herhangi bir şey bilmiyorum. İyi bir okuyucuyum ve kitabı okuyan birisi olarak söylüyorum" dedi.

 

"KENDİ ÖN YARGILARIMIZI SORGULAMAMIZ GEREKİYOR"

 

"Kitabın müstehcen olduğu, dini değerleri aşağıladığı" iddialarına ilişkin soru üzerine Yıldız, "Bu biraz da bizim kendi önyargılarımızı ifade ediyor. Neyin müstehcen, neyin aşağılama olduğu biraz da kendimizle alakalı birşey. Kendi önyargılarımızı sorgulamamız gerekiyor. Yoksa önüne gelen herkes bütün kitaplarla ilgili böyle bu tür endişeleri ortaya koyarsa, korkarım ki dünyanın gelmiş olduğu bu dönemde çok da izah edemeyeceğimiz bir durum ortaya çıkacak. Bu konuda net tavrım var. Bırakalım çocuklarımız kitap okusunlar. Hangi yazarı okursalar okusunlar, hangi kitabı okursalar okusunlar. Bu kadar açık ve net konuşuyorum" dedi.

 

"İDARİ SORUŞTURMANIN TAMAMI SEMERKANT İLE İLGİLİ"

 

DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Tarih Öğretmenin de üyesi olduğu Eğitim - Sen 1 No'lu Şube Başkanı Barış Uluocak ise "Bu kitap üzerinden başlatılan bir soruşturma, tek soruşturmadır bu. Asıl kaynağı Semerkant'tır. Kitaptan fotokopiler çekilmiş. Kitap üzerinden öğretmeni şikayet etmişler. Velinin asıl şikayeti kitap üzerinden bir şikayet. İdari soruşturmanın tamamı Semerkant ile ilgili" diye konuştu.

 

Uluocak, İl Milli Eğitim Müdürü Yıldız'ın 'öğretmen hakkındaki incelemenin başka bir konuyla ilgili 'sözlerinin sorulması üzerine, "Müfettişler idam cezasıyla ilgili bir konuşma yaptınız mı?' diye sormuşlar. Öğretmen arkadaşımız da 'Hayır' demiş. Öğrenciler de bunu teyid etmişler. Bunların hepsi bir bütün halinde tek bir soruşturma var" diye konuştu.

 

"KİTAPLARI ÖNERMESİNDEN RAHATSIZ OLAN MUHAFAZAKAR BİR KESİM VAR"

 

DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Tarih Öğretmeninin ve Eğitim-Sen'in avukatı olan Metin İriz, "Öğretmen şikayet ediliyor. Şikayet Semerkant'ın okutulmasıyla ilgili. Olay bir derste oluyor. Hatırladığım kadarıyla, Öğretmen Türkiye AB sürecine girdiğinde idam cezasını kaldırdı. Bu ceza olmamalı' diyor. Bahaneler üretiliyor. Burada çocuklarla konuşulmuş. Çocuklardan bir iki tanesi idam cezasıyla ilgili bir şey söylemiş. Diğerleri öğretmenimiz böyle bir şey söylemedi' demiş. Öğretmenin bu kitapları önermesinden rahatsız olan muhafazakar bir kesim var" diye konuştu.

DHA

01 Şub 2013 - 18:42 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler