Rektör Atamaları Artık Cumhurbaşkanı Dışında Gerçekleşecek...

Rektör atamalarında Köşk, dekan atamalarında ise Yükseköğretim Kurumu (YÖK) devreden çıkacak.

 

Rektör atamalarında Köşk, dekan atamalarında ise Yükseköğretim Kurumu (YÖK) devreden çıkacak. YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören taslak, görüş alınmak üzere üniversite rektörlerine gönderildi.

 

Değişikliğe göre kurulun üye yapısı da yeniden...

 

Rektör atamalarında Köşk, dekan atamalarında ise Yükseköğretim Kurumu (YÖK) devreden çıkacak. YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören taslak, görüş alınmak üzere üniversite rektörlerine gönderildi.

 

Değişikliğe göre kurulun üye yapısı da yeniden belirlenecek. Bu konuda taslakta öngörülen modellerden birine göre 5 üye Cumhurbaşkanı, 5 üye Bakanlar Kurulu, 5 üye Rektörler Kurulu ve 5 üye TBMM tarafından seçilecek. Diğer alternatife göre ise 7 üye Cumhurbaşkanı, 7 üye Bakanlar Kurulu ve 7 üye Rektörler Kurulu tarafından belirlenecek.

 

ÜNİVERSİTE KONSEYLERİ

 

Yeni yapılanma ile üniversiteler 'kurumsallaşmış' ve 'kurumsallaşmakta olan' şeklinde ikiye ayrılacak. Bakanlar Kurulu kararıyla kurumsallaşmış üniversitelerde 'Üniversite konseyi' kurulacak. En az 10 yıldır faaliyette bulunan ve 100'ün üzerinde öğretim üyesi bulunan üniversiteler 'kurumsallaşmış üniversite' sayılacak ve teklif üzerine konsey kurabilecek. 11 kişilik konseyin 2 üyesini Bakanlar Kurulu, 2 üyesini adı Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu olarak değiştirilecek olan YÖK, 5 üyesini fakültelerin bölüm başkanları arasından seçilecek. Bu 9 kişi üniversitelerin mezunları arasından bir üye daha seçecek. Konsey'in 11. üyesi ise 'üniversitenin bulunduğu ilde en çok vergi veren ve üniversiteye en çok bağışta bulunanlar arasından seçilecek.

 

Konseyi bulunan üniversitelerde rektör ve dekanlar bu konseyler tarafından atanacak. Devlet üniversitesinde bir öğretim üyesi iki kez üst üste rektörlük yapamayacak. Öte yandan Fen ve mühendislik bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler ve sağlık bilimleri alanlarından iki defa üst üste rektör seçilmeyecek. Konseyi bulunan üniversitelerde kurulacak olan 'Rektör Adaylarını Belirleme Komisyonu'nun belirleyeceği şartları taşıyan adaylardan 3 isim belirlenecek. Bu isimler arasından konsey tarafından rektör atanacak.

 

'YABANCILAR' GELİYOR

 

Taslağa göre, yabancı üniversiteler de YÖK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Türkiye'de fakülte açabilecek.

Akşam

29 Eyl 2012 - 13:24 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler