Öğretmen adayları işsiz kalmayacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı  Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi hazırladıklarını ve Ocak ayında açıklayacaklarını belirterek, öğretmen atamaları konusunda yeni mezunlarda bir yığılma olmayacak dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı  Öğretmen Yetiştirme Strateji Belgesi hazırladıklarını ve Ocak ayında açıklayacaklarını belirterek, öğretmen atamaları konusunda 'yeni mezunlarda bir yığılma olmayacak' dedi.

YIĞILMA OLMAYACAK

Aralık ayında yapacakları şurada öğretmenlerin niteliklerinin artırılması teması çerçevesinde öğretmen yetiştirme parametrelerini tartışmaya açacaklarını ifade eden Avcı, 'Oradan alacağımız geri dönüşleri de hesaba katarak Ocak ayında öğretmen strateji belgemizi açıklayacağız. Bu belge, önümüzdeki yıllarda hangi kaynaklardan hangi nitelikte öğretmen yetiştireceğimizin çerçevesini çizecek' dedi. Avcı, 'Bu proje hayata geçtiğinde yeni mezunlarda bir yığılma olmayacak. Eskiden birikmiş bu birikim devam eder. Bu birikimleri de farklı alanlarda istihdam etmek ve yeni eğitim modüllerini geliştirmek için çalışıyoruz' ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN'IN ÖNERİLERİ OLDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlığı ziyareti sırasında öğretmen yetiştirme konusunda önerilerde bulunduğunu söyleyen Bakan Avcı, 'Başbakan'ın bütün faaliyetlerimize ilgi göstermesinden bakanlık olarak çok mutlu olduk. Çalışmalarımız, projelerimiz ve perspektifimiz konusunda bilgi verdik. Başbakan'ın uyarı ve önerileri oldu' dedi. 'Başbakan'ın özellikle öğretmen yetiştirme düzenimize ilişkin yaptığı öneriler bizim için anlamlı ve önemliydi' diyen Avcı, Aralık ayında yapacakları Milli Eğitim Şurası'nın 4 temasından birinin öğretmen niteliğinin artırılması olduğunu açıkladı.

DAVUTOĞLU, MESLEK LİSELERİNE AYRI ÖNEM VERİYOR

Okul çevresinde öğrencileri hedef alan uyuşturucu çetelerine karşı okul güvenliğini de bu şurada tartışacaklarını belirten Avcı, Başbakan Davutoğlu'nun ziyaretinde kendilerini en çok sevindiren diğer konunun ise mesleki ve teknik liseler ile ilgili projelerine destek vermesi ve özel ilgi göstermesi olduğunu ifade etti. Avcı, 'Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB, TESK ve bu okulların mezunlarını istihdam edecek bütün sivil toplum kuruluşlarının bu sürece daha aktif olarak katılması için yeni model üzerinde çalışıyoruz' dedi. Okullardaki ibadethaneler tartışması konusunda da Avcı, 'Daha önceki yönetmelikte 'ibadethane açılabilir' vardı. Ama hepimizin bildiği ibadethaneler genellikle bodrum katlarında oluyordu.Buna çeki düzen vermek için yönetmeliğe 'ibadethanelerin doğal ışık alan yerlerde açılır' ibaresini koyduk. İbadet yerlerinin standartlarını netleştirdik' dedi.

Tercih ettiği okula yerleşen yüzde 93

TEOG sistemi ile yerleştirilen öğrenciler konusunda bilgi veren Nabi Avcı, '1 milyon 291 bin öğrenciden 1 milyon 136 öğrenci tercih yaptı. Bunun sonucunda 1 milyon 57 bin öğrenci yazdığı 15 tercihinden birine yerleşti. Öğrencilerin yüzde 93'ü A grubundan tercih yaptığı okula yerleşti 'dedi. 'Daha da güzeli bu öğrencilerin yarıdan fazlası, yani 550 bini ilk 3 tercihine yerleşti' diyen Avcı, A tercihinden birine yerleşemeyen 78 bin 477 öğrenciyi de B grubundan tercih yaptığı okullardan adresine uygun olana göre yerleştirdiklerini ifade etti.

SİSTEME TERCİH GİRMEYENLER VAR

Avcı, 134 bin 788 öğrencinin hiç sisteme girmediğini belirterek, 'Eğitim zorunlu olarak 12 yıl olduğu için biz bu öğrencileri de bir şekilde yerleştirmek durumundayız.

Bu hiç tercih yapmayan öğrenciler özel okula gidecekler. İlkokulu, ortaokulu özelden okumuşlar ve liseyi de özelde okuyacaklar. Ondan dolayı da devlet okulunu tercih yapmadılar' şeklinde konuştu.

İlk kez kürtçe öğretmen atanıyor

Cumhuriyet tarihinde ilk defa 18 Kürtçe öğretmenine kadro vereceklerini söyleyen Avcı, iki yıldır Kürtçeyi seçmeli dersler listesine aldıklarını belirtti. Avcı, 'Hem de bunu isteyene Kurmanci isyene Zazaki olarak veriyoruz. En az 10 öğrenci Kürtçe seçmeli ders almak istiyoruz derse açıyoruz' dedi. Geçen sene 30 bin öğrencinin Kürtçe seçmeli dersi seçtiğini söyleyen Avcı şunları söyledi: 'Şimdiye kadar Kürtçe öğretmen için kadro açmıyorduk. Bu yıl ilk kez Kürtçe öğretmeni alacağız. Diyarbakır, Batman, Şırnak'taki okullarda sürekli olarak Kürtçe seçmeli dersi seçiliyor. Onun için oradaki okullara kadrolu öğretmen atayacağız. 18 Kürtçe öğretmenine kadro vereceğiz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa kadro vereceğiz.' Avcı, Yardımcı kitap diye bir mecburiyetin olmadığını ifade ederek, bu konuda gelen şikayet üzerine bazı okullara müfettiş gönderdiklerini belirtti.

Eylül sonuna kadar nakil serbest

Yerleştirmelerden memnun olmayan öğrenciler çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Avcı, 'Yerleştirdik ama pek çok öğrenci okuldan memnun kalmayabilir. Özel okula gidenler sayesinde boşluklar oldu. Öğrenci 8. tercihine yerleşmiş ama 7. tercihinde boş kontenjan oluşmuş oraya gitmek isterse diye serbest nakil sistemi açıldı' diye konuya açıklık getiren Avcı, 'Nakillerde boş kontenjanları ilan ediyoruz. Eylül ayı sonuna kadar biz boş kontenjanları ilan edeceğiz' şeklinde konuştu. Cuma günleri boş kontenjanları ilan ettiklerinin anlatan Avcı, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri nakiller için başvuru yapılabileceğini açıkladı. Eylül ayından sonra hala isteği dışında okul türüne veya evine çok uzak yerleşen öğrenciler olabileceğini ifade eden Avcı, 'Eylül ayı sonunda da bunların durumuna bakacağız. Kendilerini evlerine en yakın okula yerleştirmek üzere ayrıca çalışacağız' dedi.

İmam Hatip'i tercih edenler kontenjanı aştı

TEOG sisteminde hangi okulda ne kadar kontenjan olduğunu ve ne kadar öğrencinin yerleştiğini anlatan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İmam Hatipler için ayrılan kontenjanın 216 bin 190 olduğunu, ancak 359 bin öğrencinin İmam Hatip okullarında okumak için tercih yaptığını belirtti. Avcı konuyu şöyle anlattı: '359 bin öğrencinin 15 tercihinden biri imam hatip lisesi. A grubundan 94 bin öğrenci birinci sıraya imam hatip yazmış. Bu çerçevede 216 bin 190 öğrenciyi İmam Hatip okullarına yerleştirdik. Birinci tercihi İmam Hatip olduğu halde bu okullardan birine yerleşemeyen öğrenci sayısı ise 40 bin.' Geçen yıl İmam Hatip okullarından 62 bin öğrencinin mezun olduğunu ifade eden Avcı, 'Bu yıl 202 bin yeni kayıt var' dedi. İmam Hatip okulları konusunda dün gazetemizde çıkan haberde de kontenjanın üstünde talep geldiği ve velilerin bakandan yeni okul talep ettiği belirtiliyordu.

İzinsiz okul açılırsa kapatırız

Doğu bölgelerinde uygunsuz ve izinsiz açılan okullar hakkında ise Avcı, 'Okul mevzuatında bir kuruma okul denebilmesi için önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor. Bu Kürtçe eğitim veren için de geçerli. Türkçe eğitim içinde, imam hatip içinde, sanat okulu içinde bu böyle. İstanbul'da sanat okulu açtım derse bizden izin alamadan açarsa orayı da kapatırız' dedi. Okulların yakılmasının çok gücüne gittiğinin altını çizen Bakan Avcı, Türkiye devleti, milleti eğitime bu kadar kaynak ayırmaya çalışırken bu şekilde olayların olması kendilerini çok üzdüğünü, rencide ettiğini ifade etti.

Dershaneden özel okula dönüşmek isteyen 593 kurumun başvuru yaptığını ifade eden Avcı, 'Yüzde 10 tahattüt altına girdi. Birinci dönemde başvuru yapanlar teşviklerden daha fazla yaralanacak. Son dakika gelen kurumlar daha az teşvikten yararlanacak' dedi. Bakan Nabi Avcı, devlet okulu ve özel okullara bu yıl, toplam 210 milyon ücretsiz kitap dağıtıldığını söyledi.

YENİŞAFAK

19 Eyl 2014 - 11:23 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler