Öğrenciler de artık maaş alıyor

Sayıları hızla artan vakıf üniversiteleri, başarılı öğrencileri kapma yarışında.

Sayıları hızla artan vakıf üniversiteleri, başarılı öğrencileri kapma yarışında. Bunun için aylık maaş veren de var, lüks otomobil de...
Üniversite sonuçlarının açıklanması ile öğrencileri tercih stresi, üniversiteleri de öğrenci kapma yarışı sardı. Yıldızı gitgide...

Sayıları hızla artan vakıf üniversiteleri, başarılı öğrencileri kapma yarışında. Bunun için aylık maaş veren de var, lüks otomobil de...

Üniversite sonuçlarının açıklanması ile öğrencileri tercih stresi, üniversiteleri de öğrenci kapma yarışı sardı. Yıldızı gitgide parlayan vakıf üniversiteleri başarılı öğrencileri bünyesine katmak için türlü türlü avantaj sunuyor. Fiyatları 12-42 bin TL arasında değişen vakıf üniversitelerinden çoğu burs imkânlarının yanında peşin ödemede yüzde 20 indirim, 5-12 taksit gibi avantajlar sunarken, bazıları da dereceye giren ve kendilerini tercih eden öğrencilere ayda 500-2 bin TL arasında maaş gibi yaşam katkı desteği sunuyor. Hatta bu öğrencilere ücretsiz eğitimin yanında lüks otomobil verenler bile var. Bu da yıldan yıla sayıları hızla artan vakıf üniversitelerine olan ilgiyi arttırıyor. Dereceye giren başarılı öğrencilerin dışında da, veliler çocuğunu uzakta bir üniversiteye gönderip belki daha fazla masraf yapmaktansa, yakınındaki bir vakıf üniversitesini tercih ediyor.

OKAN ÜNİVERSİTESİ

Hem maaş hem ücretsiz yurt

Lisans programlarında ortalama fiyatları 9 bin 750-21 bin 600 TL arasında değişiyor. Toplam 6 bin 699 öğrencinin yüzde 82’sinin burslu, bunun yüzde 40’ının da tam burslu olduğu üniversite de özellikle başarılı öğrencileri çekmek için çeşitli avantajlar sunuyor. Kredi kartları üzerinden beş taksit uygulanırken, üniversite sınavında dereceye girenlere de Okan Üniversitesi’ni tercih etmeleri halinde maaş bağlanıyor. Parlak gençleri çekmek için bu uygulamaya başlayan üniversite, sınavda ilk 2 bin arasına girenlere (dil puanı dışında) ayda 1000 TL maaş, ücretsiz öğle yemeği, yurt veya servis imkânı sunuyor. Yine öğle yemeği, yurt veya servis dahil olmak üzere ilk 1000-5 bin arasına girenlere 750 TL maaş, ilk 5-10 bin arasına girenlere de 500 TL maaş veriliyor. Ayrıca ilk üç tercihinde Okan Üniversitesi’ni yazan öğrenci adayları en baştan yüzde 25 burs almaya hak kazanıyor. Bu yıl 1346 yeni burs kontenjanı açan üniversite, bunun 386’sını yüzde 100 burs olarak sunacak.

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ

35 bin TL’lik otomobil hediye

Geçen yıl eğitime başlayan Yeni Yüzyıl’da Eczacılık Fakültesi 28 bin TL, diğer fakülteler 18 bin TL. Bu fiyatlar üzerinden 10 taksit imkânı sunulurken ayrıca, ilk üç tercihte yüzde 10 indirim yapılıyor. Üniversitenin ayrıca çok ilginç bir uygulaması var. ‘İlk 10’ derecesiyle üniversitelerini seçen öğrencilere, 35 bin TL değerinde lüks bir otomobil hediye ediyorlar.

Özyeğin Üniversitesi’nde kredi imkânı

Lisans programlarının ortalama 11 bin 890 TL olduğu ve 19 bin 875 TL’ye kadar çıktığı Özyeğin Üniversitesi de başarı öğrencilere çeşitli imkânlar sunuyor. Her yıl talebin iki kat arttığına dikkat çeken Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut, burs dışında sundukları diğer imkânları da şöyle anlattı: “İşletme, Girişimcilik, Bankacılık ve Finans ile Mühendislik programlarına ilk altı tercihinden yerleşecek adaylar arasından ilk 1000’e girenlere aylık 1.100 TL, 5 bin arasında olanlara aylık 800 TL, 5-10 bin arasında yer alanlara da aylık 300 TL nakit burs veriyoruz. Ayrıca, üç yıl önce Özyeğin Üniversitesi tarafından geliştirilen öğrenim kredisinden bu yıl üniversiteye girecek öğrenciler de yararlanabilecek.”

AYDIN ÜNİVERSİTESİ

Maaşın yanında yurtdışında eğitim

Fakülte fiyatlarının KDV hariç 17 bin 850-25 bin TL arasında değiştiği Aydın Üniversitesi, kredi kartına 10 taksit imkânı sunuyor. İlk beş tercih arasına Aydın’ı yazan öğrencilere yüzde 30 tercih bursu verdiklerini belirten Aydın Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Dalı Öğretim Görevlisi Kazım Bedir, “Veli artık Anadolu’da bir üniversiteye gönderip o kadar para harcayacağına yakınındaki vakıf üniversitesini seçiyor” dedi. Bedir, sundukları avantajları da şöyle sıraladı: “Üniversite sınavında kendi puan türünde ilk 500 içine girenlere ücretsiz lisans, yurtdışında yüksek lisans ve doktora ile her ay 500 TL maaş veriyoruz. 500-1000 arasına girenlere 500 TL maaş, 1000-5000 arasındakilere ücretsiz lisans, yüksek lisans ve doktora veriyoruz. 13 bin öğrencimiz var.”

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ

İlk 100’e 2 bin TL yaşam desteği

Öğrencilerin yüzde 63’ünün burslu olduğu Kadir Has’ta lisans programlarının fiyatları KDV hariç 22 bin 900-24 bin 900 TL arasında. Öğrencilerine pek çok farklı kategoride burs imkânı sunan üniversite, ÖSYM’den gelen başarı sıralamasında ilk 5 binde yer alanlara ücretsiz eğitimin yanı sıra ‘Kadir Has Bursu’ adıyla aylık yaşam katkı desteği veriyor. Buna göre ilk 100 arasında yer alan öğrencilere 2 bin TL, ilk 500 arasındaki öğrencilere 1000 TL, ilk 1000 arasındaki öğrencilere 750 TL, ilk 2 bin arasında yer alan öğrencilere 500 TL aylık yaşam katkı desteği sağlanıyor.

HALİÇ ÜNİVERSİTESİ

Her dönem üç taksit

Lisans programlarının 8-18 bin TL arasında değiştiği üniversitede, öğrencilere dönem başına üç taksit uygulaması yapılıyor.

KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ

12 taksit imkânı var

Velisi devlet kurumlarında çalışanlara özel indirimler sunan üniversitede, lisans programları 19-21 bin TL arasında. Ayrıca peşinde yüzde 10 indirim ya da kredi kartına 12 taksit imkânı var.

Kaynak:RADİKAL

25 Tem 2011 - 00:11 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler