Müsteşar Açıkladı: Yerleşmede Okul Puanı Etkili Olmayacak, Soru Sayısı Artacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, liseye girişte yeni sistem hakkında flaş açıklamalarda bulundu Tekin, yeni sistemdeki sınavda soru sayısının artacağını söylerken okul puanının yerleşmede etkisinin olmayacağını söyledi. İşte detaylı bilgi.

Hürriyet gazteesine demeç veren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, l,iselere girişte yeni sistem ile ilgili bilinmeyeneleri anlattı.

“Dünyada kullanılan liseye geçiş sistemlerini inceledik. En fazla 120 bin öğrenci, sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek." diyerek sözlerine bailayan Yusuf Tekin, "Okul başarı puanı, sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirmede etkili olmayacak. Bu okullara sadece sınav sonuçlarına göre öğrenci alınacak. " dedi.

İsteğe Bağlı

sınavı çocukların ve ailelerin istekelrine göre bıraktıklarını söyleyen Tekin, "Sınavı tamamen isteğe bağlı bıraktık. Çocuğunuzun yüzde 10’luk dilimde yer alacağına inanıyorsanız sınava sokarsınız. Bu yıl bütün velilerde, ‘çocuğum denesin’ psikolojisi olacaktır. 600 bin öğrenci sınava girer. Ancak gelecek yıl azalır." dedi.

Okul Tercihi

Öğrencinin tercihi dışındaki okullara gitmeyeceğini söyleyen Tekin, "Yeni sistemde adrese dayalı kayıtta eğitim bölgeleri oluşturulurken, bölge bölge ortaokullarla liseler eşleştirilecek; iki eğitim kademesi arasında bağ kurulacak. Bölgedeki ortaokullar ile mevcut liselerin kontenjanları karşılaştırılacak ve eğitim bölgeleri oluşturulacak. Ortaokul ile lise eşleştirildiğinde, bir ortaokuldan mezun olan öğrenci, hangi liseye de gidebileceğini önceden bilerek tercih yapacak. Eğitim bölgelerini oluştururken birinci öncelik eve yakınlık diğeri ise ortaokul eşleştirmesi. Öğrenciler istediği okul türünde evine en yakın okula yerleşecek. Tercih etmediği bir okulda okumayacak.” dedi.

En Yakın Okul Tartışması

Evine en yakın okula gidecek öğrenciler hakkındakamuoyundaki iddialara da değinen Müsteşar Tekin, “Bir öğrenciyi evine yakın diye imam hatip ya da meslek liseesine; imam hatip lisesi isteyeni de evine yakın diye Anadolu lisesine gönderecek insanlar değiliz. Bu kesinlikle olmayacak. Herkes okul türleri itibariyle, evine en yakın okula gidecek. Öğrenciye, her okul türü sunulacak. Örneğin bir öğrenci, okulu bitirdi sınava girdi veya girmedi. Haziran başında da sınav yaptık. Okul tercihi yapılabilmesi için temmuz ayı başı gibi e-okulda tercih ekranı açacağız. Öğrencinin önüne ‘sınava girdim sınavla yerleşmek istiyorum’ diye bir ekran çıkacak; oradan sınavla öğrenci alan okullardan 5 tercih yapacak. Aynı sistemde ikinci bir ekran daha açılacak. Bu ekranda da sınavla yerleşememesi durumunda gidebileceği adrese dayalı okullar çıkacak. Öğrenci buradan da 5 tercih yapacak. Sınavla girilecek okullar da adrese dayalı okullar da aynı anda seçilecek.” sözlerini söyledi.

Soru Sayısı

Yeni sistemdeki sınavda soru sayısının artacağını söyleyen Tekin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Soru sayısı 60 olarak açıklandığında üniversiteye girişte TYT’de soru sayısı 80’di. Onlar soru sayısını arttırdılar. Biz de arttıracağız.

Özel okullar, bizim sınavımızın skorlarını kabul edecekler. Hakkâri’deki bir öğrenci bizim sınavımıza girerek İstanbul’daki özel bir okula kabul alabilecek. Bu da fırsat eşitliği yaratıyor. Skorları ayrı ayrı (puan türüne göre) açıklamayacağız. Özel okulların ‘ben matematik puanına göre öğrenci alayım’ deme şansı olmayacak. Özel okullar tek bir sınav sonucuna göre öğrenci alacaklar. Adalet duygusunu zedeleyecek hiçbir şey olmayacak.

Öğrencilere TEOG’da da olduğu gibi nakil hakkı vereceğiz.

Özel okullar bizden bir ayrıcalık istediler. Kayıt ekranını sadece devlet okulları için açıyorduk, şimdi temmuz ayı başında özel okullar için de açacağız. Onlara da e-okul üzerinden kayıt ayrıcalığı tanıdık. Sonuçlar açıkladıktan sonra kayıt alacaklar. Yaklaşık 50 bin öğrenci özel okullara kayıt yaptırdığı için bizim sistemimizden düşecek. Bu öğrenciler tekrar devlet okullarından tercih yapamayacaklar. Okullar açılınca nakil hakkı vereceğiz.

Adres taşıma, fen lisesi manzaralı ev ilanları söylentileri çıkıyor. İkametgâh için 6 ay şartı da aranmayacak.”

Kpsscafe.com.tr  | Ankara
Kaynak: Hurriyet

22 Kas 2017 - 10:21 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler