Kaç netle hangi bölüme girilebilir?

Bu sene sınava giren adaylar geçen senelere kıyasla şanssız.

Bu sene sınava giren adaylar geçen senelere kıyasla şanssız. ÖSYM'nin soruların tamamını yayımlanmaması nedeniyle adaylar doğru ve yanlış yanıtlarını tam olarak belirleyemiyor ve netlerini hesaplayamıyorlar. ÖSYM sonuçları açıklayıncaya kadar adayların önlerini görmeleri...

Bu sene sınava giren adaylar geçen senelere kıyasla şanssız. ÖSYM'nin soruların tamamını yayımlanmaması nedeniyle adaylar doğru ve yanlış yanıtlarını tam olarak belirleyemiyor ve netlerini hesaplayamıyorlar. ÖSYM sonuçları açıklayıncaya kadar adayların önlerini görmeleri mümkün olmayacak.



ÖSYM, geçen sene sınav sonuçlarını dokuz gün gibi rekor bir sürede açıklamıştı. Sonuçların 2011'de yirmi dokuz, 2012'de ise on dokuz günde açıklandığını hatırlatmak isterim. ÖSYM'nin son iki yılda gerek donanım, gerek yazılım gerekse insan kaynağı olarak oldukça ilerlemiş olması işlerin daha hızlı yürütülmesini sağlıyor. Sonuçlar bu haftanın sonuna kadar (28 Mart Cuma) açıklanırsa hiç kimse şaşırmamalı. Ancak ben temkinli olup 31 Mart'ı daha olası gördüğümü belirtmek isterim.



YGS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını, MYO önlisans programlarını, açıköğretim programlarını ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleri hedefleyen adaylar için, YGS'nin ardından sınav süreci tamamlanmış oldu. Bu adaylar için bir sonraki adım Temmuz ayında yaşanacak tercih dönemi olacak. Özel yetenek içinse takibe hemen başlanmalı.



LYS puan türleriyle fakültelerdeki lisans programlarını hedefleyen adaylar için maçın henüz ilk devresi bitmiş oldu. Bu adayların LYS oturumlarına kadar yüz günden az zamanları var (LYS-4, 82 gün; LYS-1 ve LYS-5, 83 gün; LYS-2, 89 gün; LYS-3, 90 gün). Bu zorlu süreçte adayların elindeki en kıymetli kaynak zaman. Verimsiz geçirilen zamanın geri dönüşü olmayacağını ve adayların kalan zamanı çok iyi kullanılmaları gerektiğinin altını çizmek isterim. Zamanı verimli kullanabilmek için en doğru yaklaşımın hedef odaklılık olduğu açık. Uygulanacak sihirli formül şu: Adaylar temmuz ayında hangi bölümleri tercih edeceklerse, o bölümlerin öğrenci aldığı puan türüne LYS testlerinin sağladığı katkıya göre kalan zaman bölüştürülmeli. Bunun için reçete ÖSYM'nin web sitesinde bulunuyor. Web sitesinde pdf formatında yayınlanan 2014 ÖSYS Kılavuzu'nun 34. Ve 35. Sayfalarında bulunan tablolarda LYS testlerinin puanlara yüzdesel katkılarını görebilirsiniz. Geride kalan yaklaşık 90 günü bu oranlara göre bölüştürerek konulara ayırmanızı öneriyorum.



Şimdi gelelim bu sayfada yer alan istatistiklere. Bu sayfada YGS-1, YGS-2, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puan türlerinde öğrenci alan bölümlerin 2013'teki taban puanları ve bu puanlara ulaşmak için her testte yapılması gereken net sayılarını görebilirsiniz. Elbette akla ilk gelen soru, taban puanlarda hesaba katılan OBP'nin nasıl dikkate alındığı olacaktır. Hemen açıklayayım. Net sayıları hesaplanırken, diploma notunun 75 olduğu var sayılmıştır. Bu durumda adayların sınavda yaptıkları netlerle oluşan YGS puanına okuldan gelen destek 75*5*0.12 = 45 puan olur. Diploma notu 75'ten yüksek olan adaylar için gördüğünüz net sayılarında az da olsa bir indirim yapabilirsiniz. Diploma notunuz 75'ten düşükse tablalardaki netlerden daha fazla net yapmış olmanızı diliyorum. Değerli adaylar. Sınavınız iyi ya da kötü geçmiş olabilir. Ancak gerçekten öyle mi yoksa size mi öyle geliyor? Bunu ancak sınav sonuçları açıklanıp, Türkiye ortalamalarını görünce anlayabilirsiniz. Bu nedenle peşinen üzülmeden ya da sevinmeden disiplinle çalışmaya devam etmenizi öneririm.



Burak Kılanç /AKŞAM

25 Mar 2014 - 15:51 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler