En Büyük Kabusunuz Sınav Kaygısı Olmasın

Sevgili öğrenciler değerli veliler sınav yaklaştıkça sınavı daha çok düşünür daha çok kaygıya düşersiniz.

Sevgili öğrenciler değerli veliler sınav yaklaştıkça sınavı daha çok düşünür daha çok kaygıya düşersiniz. Sınavlar her zaman geleceğimize yön veriyor olması ister istemez bizi kaygıya sürüklüyor ve stresi akabinde hayatımıza yerleşiyor. Veli, öğrencisiniz görmek istediği...

Sevgili öğrenciler değerli veliler sınav yaklaştıkça sınavı daha çok düşünür daha çok kaygıya düşersiniz. Sınavlar her zaman geleceğimize yön veriyor olması ister istemez bizi kaygıya sürüklüyor ve stresi akabinde hayatımıza yerleşiyor. Veli, öğrencisiniz görmek istediği yerde görebilecek miyim kaygısına kapılır öğrenci hem kendi hayatını hem de çevresinden gelebilecek tepkileri düşünerek kendisiniz ister istemez kaygı ve düşünce içerisinde bulur. Oysa sınav insanlık ölçme sınavı değil sadece belli konularda performans ölçme eğilimidir. Öğrenciler bazen sınavları çok abartarak sınavları başarabilirsem benden iyisi yoktur bu sınav kişilik sınavıdır imajı hâkim olur.

  23 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS’ ye kısa bir süre kaldı velilerimize ve öğrencilerimizden istirhamımız sınav sonucunun ne olursa olsun öğrencinin sağlığından önemli olmadığını unutması ve bunu hissettirmesidir. Sınav kaygısı bulaşıcı bir hastalık gibidir. Aile ne kadar sınavdan bahseder, olmazsa olmaz gibi görürse öğrencide buna paralel olarak kendilerde beli bir kaygı ve strese sürüklenecektir. Bu yüzden öğrencilere veliler öğrencisine olumlu ya da olumsuz ne kadar sınavdan bahsederse öğrencide abartarak daha da kaygısı körüklenecektir. Öğrencilere sınavı kazanmalısın komşunun oğlu kazandı sen daha kazanamadın, bak iki yıldır çalışıyorsun bu sene son şansın, dershane dedin gönderdik, kazanamasan doğru askere olmadı bir işe gönderirim gibi çoğalta bileceğimiz bisürü cümleler sarf ederek farkında olmadan öğrenciyi korkutup sınav kaygısını aratırsınız. Ya da sınavın ne önemi var, kazanamazsan seneye de dershaneye gönderirim gibi cümlelerle de öğrencinin yarasına tuz basmış olursunuz. Hani bir atasözü vardır ‘’Her şeyin azı karar çoğu zarar’’ sizde öğrenciye bu aralar ne kadar sınavdan ve sonucundan bahsederseniz öğrencide bir o kadar kendisini çıkmaza sürükler.

  Yapılan sınavlarda her zaman bir kazanan ve bir kaybeden olacağı muhakkak. YGS’ ye katılan tüm öğrencilerin kazanacak diye bir durum söz konusu değil. Ama sınava katılan yaklaşık iki milyon kişi 23 Mart Pazar günü sınavda başarılı olmak için girecek ve her öğrenci kendi performansını sergileyecektir.  Öğrenci sınava girmeden önce kendi kendine sınav soruları zor gelirse, bilmediğim konudan soru gelirse, sınavda kaydırma yaparsam, sınavda heyecan yaparsam, sınavda bildiklerimi unutursam gibi sorular üreterek kendisini kaygı ve stresin içinde buluverirler. Oysa sınav sadece bir kişiye yönelik değil tüm öğrencilere yönelik olduğunu soruların zor gelmesi durumunda tüm öğrencilerin etkileneceğini unutuverirler ve görmek istemedikleri pencereden sınava bakarak kendilerini daha da çıkmaza sokarak yaygıya kapılıverirler.

  Sevgili öğrenciler değerli veliler evet sınavlar hayatımıza yön vermektedir. Ama unutmayın ki her şey sınav değil sınav bugün olmasa yarın olabilir, her şeyin başı sağlık ve mutluluktur.  Sizler elinizden geleni bugüne kadar yaptıktan sonra Allaha tevekkül etmeli ve her şeyin hakkımızda hayırlısını olmasını dilemelisiniz. Tüm öğrenci ve velilerimizin her şey gönlünce olması dileği ile…

Zafer Başa/Kahramanmaraş

egitimajansi.com

10 Mar 2014 - 18:51 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler