Eğitim sistemi Türkiye'de bitti

Meclis plan bütçe görüşmelerinde, ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu, eğitimde 4+4+4 sistemini eleştirdi.

Meclis plan bütçe görüşmelerinde, ana muhalefet partisi lideri Kılıçdaroğlu, eğitimde 4+4+4 sistemini eleştirdi.

 Kemal Kılıçdaroğlu, meclis görüşmelerinde eğitim sisteminin karmaşık ve verimsiz olmasından yakındı.
 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde konuştu.Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
“77 milyonun ödediği verginin nerelere harcandığı açıklanmalı. Hükümet bununla ilgili hesap vermeli. Bütçenin hazırlanmasında hukuka uyuluyor mu?2006 yılından bu yana mali program zamanında ilan edildimi, edilmedi? Orta vadeli program eylül ayının ilk haftasında yayınlanmalı deniyor. Yayınlandı mı, yayınlanmadı?
Hangi gerekçeyle yayınlanmadı. Bana gerekçesini söylesinler parlamentonun itibarıyla oynuyorlar. Şöyle bir yasa teklifi verin; hükümet orta vadeli programı istediği zaman yayınlar! defalarca söyledik süreye uymuyorlar.
Bütçeye yüzde 2 ödenek koyuyoruz, deprem vb felaketler için. Olması gerekit tabii. Bu ödenek kaç liraydı. 949 milyon lira. Ne kadar kullandılar? 36 milyar lira… 949 milyon lira parlamentodan geçiyor, onlar 36 milyar lira kullanıyor. Sizin itibarınız var mı.
Bu kullanılacak ama bunun hesabı verilmeyecek. Ek ödenek talebi mi var. Hem kul hakkı diyeceksiniz, hem harcanan paranın hesabını vermeyeceksiniz. Kayıt dışı bütçe var. Döner sermaye var. Vatandaş para veriyor muı evriyor. Kaç lira 35 milyar lira. Bu bütçede yok. Neden yok, hangi gerekçeyle yok.
Size yetki veriliyor kullanın diye. Bütçeyi babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız. parlamentonun düzenlemesi, yasası vardır. Bakanlıklar vardır. 35 milyar lira bütçenin denetimi dışındadır. Sadece bu değil, vakıflar, dernekler ve kuruluşlara yapılan yardımlar vardır. Nereye yapılıyor bu yardımlar? Bize hesap verilmiyor.
TOKİ’nin hesabını bilen var mı, neden çıkardılar bütçeden. Paranın nasıl harcandığını da bilmemiz lazım. Sayıştay TBMM adına denetlemeli. Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevrilerek geliyor burada.
Cemil Çiçek’e sesleniyorum; bu kurum denetçilerin raporlarını kuşa çeviriyor, buna engel olun. Vekillerin denetleme raporlarını görme hakkı vardır. Düzeltiliyorsa, gerekçesini bilmemiz gerekir. Sayıştay’ın üzerinde bir şey varsa o kurum TBMM adına denetim yapamaz.
Orman Bakanlığı’nın bütçesi denetleniyor. Bir karanlık el devreye giriyor ve yeniden denetim yapılıyor. Sonuç olarak kuşa çevrilerek bize sunuluyor. Bu konuda Hükümetin suçu yok. Sayıştay’a sahip çıkılmıyor. Raporda “gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı” deniliyor.
Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanlarına verilmiyor? Kimse bilmiyor ama hükümet biliyor. Burada sorumlu hükümettir. Davutoğlu’na sorum, hangi makamların raporları Sayıştay’a teslim edilmedi?
Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Ne hedefleniyor? 12 yıldır iktidarda yapısal reformlardan söz ediyorlar. Katma değeri yüksek ürün üretmekten bahsediyorlar. 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor?

‘MİLLETİ UYUTTULAR’

Bir büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttular. 43 yılda ortalama büyüme 5,1. 2003 – 2014 arasında ortalama büyüme yüzde 4,7. yanlışsa söyleyin. Bu büyüme masalıyla milleti aldatmayın.

‘YANLIŞSA ÖZÜR DİLEYECEĞİM’

Vatandaş refah içinde mi? Kredi kartı borçları 2002′de, 4,3 milyar lira. Ekim 2014′te 73, 9 milyar liraya çıkmış. Artış, yüzde 1604 oranında. Hangi refahtan söz ediyoruz. 2002′de tüketici borcu 2,3 milyar dolar. Ekim 2013′te 273 milyar liraya çıkmış. Vatandaş borç batağında. Evde tencere kaynayacak mı vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa çıkıp özür dileyeceğim.

‘BİRİLERİ MALI GÖTÜRÜYOR’

Dolar milyarderi sayısı Japonya’dan fazla. Birileri zengin oluyor, birileri malı götürüyor. Ama millet sefalet içinde. Saray’ın bahçesinden bakanlar yeşillik görüyor ama bütün Türkiye böyle değil.

‘HALLAÇ PAMUĞU GİBİ ATILDI’

Eğitim sistemi bilgi toplumuna taşınmanın temel şartıdır. Norveç nasıl ileriye gitti, eğitim sisteminde neler yapıldı, bakılmalı. 4+4+4 sistemini getirdik. Hiçbir planda yoktu. Sizlerin içinden değerli arkadaşlarımız kalktı teklif verdi, hiçbiri eğitimci değildi. Eğitim sistemi hallaç pamuğu gibi atıldı. Kendi çocuklarını denek yapan hangi ülke vardır. Yazık günah değil mi bu ülkeye? Bilim insanları var, neden tartışılmıyor?

‘HÜKÜMETE BU AYIP YETER’

Mantıklı neyi getirdiniz de biz karşı çıktık? İran bilimsel yayınlarda bizi geçti, bu ayıp bu hükümete yeter. Biz güney kore’den önce otomobil ürettik, şimdi 3 markaları var. Bizi nasıl geçti? Biz eskiden beri ilk 20′nin içindeyiz. 3 ülke atak yapsa ilk 20′den bile çıkabiliriz. İleri teknoloji sayısı genel imalat içinde düşüyor. hani bizim üniversitelerimiz vardı? Hani bilgi üretiyorduk. Tüketime gelince koşuyoruz, üretime gelince duruyoruz. Ar-Ge’ye yatırım yapan ülkelerden neyimiz eksik. O ülkelerden siyasetimiz eksik. Siz aklın zenginleşmesine karşı çıkan bir hükümetle karşı karşıyasınız.

‘SORUN RECEP AMCADA’

Neden işsizlik var, hükümet kanadından kimsenin çocuğu işsiz değil. Bunların bir eli yağda bir eli balda. Sorun nerede biliyor musunuz. Sorun Ermenek’teki Recep amcada. Recep amcanın yırtık ayakkabılarında. Sayın Başbakan size ikinci sorum olsun, bonzai tüketimi neden bu kadar artı. Siz mi teşvik ediyorsunuz? Maneviyatçı diyorsunuz, aile yapısı neden bu kadar sarsılıyor. Uyuşturucu bataklığına Türkiye neden sürükleniyor? Bütçenin hesabını vermiyorlar. Sonra kalkıp başarılıyız diyorlar. Sizin hükümet başarılı değil, kimse kusura bakmasın. Taşeron işçilik sizin zamanınızda patladı. Örgütlenme sıfır, işçiler patronun iki dudağı arasında. hangi düzenden bahsediyoruz biz. Biz bunları dile getirmeyeceğiz de kim getirecek. Biz ülkemizde birinci sınıf demokrasi istiyoruz. İşverenler nasıl örgütleniyorsa, işçiler de örgütlenmeli. Biz ücret sendikacılığına karşıyız. Ama hak aramak için işçilerin örgütlenmesinden yanayız. DÜnaynın en garip işlerinden biri. Hükümet yetkilileri, törenle icra dairesi açtılar. Vatandaşı icraya vericen binayı törenle açacaksın. İnsan utanır. Cezaevi yapımlarına hız verilecek diyor. Bu kadar icralı insan tabi cezaevine gidecek.

‘CEZAEVLERİNDE YER YOK’

Dünaynın en garip işlerinden biri. Hükümet yetkilileri, törenle icra dairesi açtılar. Vatandaşı icraya vericen binayı törenle açacaksın. İnsan utanır. Cezaevi yapımlarına hız verilecek diyor. Bu kadar icralı insan tabi cezaevine gidecek. 2002′den bu yana cezaevlerindeki insan sayısı 3 kat arttı. Cezaevlerinde yer yok. Türkiye’nin gerçeği bu, bu gerçeği neden gözden kaçırıyorsunuz.

‘DEVLET YANDAŞIN TAHSİLATÇISI YAPILDI’

Yandaş işadamlarına her türlü övgü sunuluyor. Yandaş şirketlerin tahsil edemediği alacaklar için “Çiftçinin bizden alacağı var, ben bu parayı sana vereceğim. Çiftçiye bu parayı vermeyeceğim” dendi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez devlet yandaş işadamlarının tahsilatçısı konumuna getirildi. Bir devlet yandaşın tahsilatçısı oldu mu? Hükümetin burada oturacak yeri, yatacak yeri bile yok. Bu kararname oybirliğiyle iptal edildi. hangi gerekçeyle yandaş şirketlerin tahsilatçılığı için devleti tahsikatçı durumuna getirmek istediniz. Bu sizin vicdanınızı hiç sızlatmıyor mu?”

‘BUNLAR SAMAN İTHAL ETTİLER’

2 Trakya büyüklüğünde alan hangi gerekçeyle ekilmiyor? Milli gelirin yüzde 1′i oranında çiftçiy destek verilir. Şu ana kadar hiç yüzde 1 bulmadı. Hangi gerekçeyle vermiyorsunuz. Bunlar saman ithal ettiler. Hangi gerekçeyle yaş üzümde 5 liralık fiyatı 2.5 liraya indirdiniz? Mazot mu gübre mi ucuzladı? Narenciye üreticisine sorun 25 kuruşa alıcı bulamıyorlar.

‘DAVUL BOYNUNDA TOKMAK BAŞKASINDA’

Sayın Başbakan siyasi vesayetten kurtulun. Davulu boynunuza astılar, tokmak başkasında. Tokmak orada, davul burada olmaz.”
sözcü

10 Ara 2014 - 23:36 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler