Dönem sonu ortak sınava girme zorunluluğu

Başarısız dersi bulunan öğrenciler, artık dönem sonu ortak sınava girecek. Sınav sonuçlarının değerlendirme aşaması ise merak konusu.

Başarısız dersi bulunan öğrenciler, artık dönem sonu ortak sınava girecek. Sınav sonuçlarının değerlendirme aşaması ise merak konusu. 

Liselerde başarısız dersi bulunan öğrencilerin dönem sonu ortak sınavlara girme zorunluluğu…

07 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.

Buna göre başarısız dersi bulunanlar için dönem sonunda, her dersten sınav yapılması gerekmektedir.
Aslına bakacak olursanız son sınavların hemen ardından ve belki de son hafta içerisinde “ortak sınav” yapılması (eski tabiri ile kurtarma sınavı) beraberinde bazı çelişki ve sorunları da getirecek gibi görünüyor.

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi

MADDE 47- (3) Yazılı sınavlar ve diğer değerlendirmeler sonunda başarısız dersi bulunan öğrenciler için her bir dersten dönem sonunda ayrıca ortak bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de girer ve sınavdan alınan puan diğer puanlarla birlikte dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalamaya dâhil edilir. Yukarıda yönetmelik maddesinde açıkça ifade edilen bu sınavlara, herhangi bir dersten 50 puanın altında ders ortalaması olanlar girmek zorundadır. Yani dönem içerisinde, bir iki konudan yazılı sınav olan ve performans puanları ile ancak 49 puan alabilen bir öğrencinin bile daha kapsamlı olması gereken bir sınava girerek –ki çalışmak için yeterli sürenin olmadığı da unutulmamalıdır– “puan ortalamasını 50 ve üzerine” çıkartacak bir puan alması çok gerçekçi değildir. Üstelik ortak sınava (kurtarma sınavına) girerek ortalamasını düşürme riski de göz önüne alındığında, öğrencilerin bu sınava/sınavlara girmeleri zorunlu tutulmamalıdır.

Doğrudan sınıf geçme 

MADDE 57- (1) Ders yılı sonunda; a) Tüm derslerden başarılı olan,  b) Başarısız dersi/dersleri olanlardan, yıl sonu başarı puanı en az 50 olan  öğrenciler doğrudan sınıf geçer. 57. madde b) bendinde belirtilen başarısız ders/dersleri olanlardan, yıl sonu başarı puanı 50 olan öğrencilerin sınıflarını geçiyor olması ile ders başarısızlığı olanların sınava girme zorunlulukları çelişki yaratmaktadır.

Konunun en kısa zamanda değerlendirilerek öğrencileri mağdur edecek uygulamanın düzeltilmesinde yarar vardır.

Ömer Orhan egitimajansi

12 Oca 2015 - 09:32 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler