Çocuğunuzun Ödevini Yapmak Ona Zarar Verir

Bu uyarıları kesinlikler dikkate alın!   Hiçbir zaman gündemden düşmeyen konulardan biridir ev ödevleri.

Bu uyarıları kesinlikler dikkate alın!

 

Hiçbir zaman gündemden düşmeyen konulardan biridir ev ödevleri. ‘Ev ödevi olmalı mı, sınırı ne olmalı, öğrenci tek başına yapabiliyor mu, anne baba destek olmalı mı ya da hangi durumlarda öğrenciye yardım etmeli?”...

Bu uyarıları kesinlikler dikkate alın!

 

Hiçbir zaman gündemden düşmeyen konulardan biridir ev ödevleri. ‘Ev ödevi olmalı mı, sınırı ne olmalı, öğrenci tek başına yapabiliyor mu, anne baba destek olmalı mı ya da hangi durumlarda öğrenciye yardım etmeli?” gibi sorular hep akılları karıştırır, uzmanlar farklı görüşleri savunur. Ev ödevlerinin, çocukların eleştirel yönlerini geliştirdiğini anlatan, Marmara Üniversitesi ATATÜRK eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sefer Ada, “Çocuğunuzu motive edin ve yalnızca yönlendirin” önerisinde bulundu. Ada, şu bilgileri verdi: Derste öğrenilen konuların tekrar edilmesi ve ertesi güne hazırlık yapılabilmesi için ev ödevi veriliyor. Bunlar derslerin gerektirdiği ön bilgilerin elde edilmesini ve konuların pekiştirilmesini sağlıyor. En önemli yararlarından biri ise, öğrencilerde sorumluluk duygusunu ve bilincini geliştirmesi. Öğrencinin özgüveninin gelişmesini, başarılı olmasını sağlıyor. Ödev çocukların grup olarak çalışmasını sağlıyor. Özgüveni arttırıyor, yaratıcılığı ve eleştirel düşünme, problem çözme ve karar vermeye destek oluyor. Ayrıca, çocukların eksik yönlerinin ortaya çıkmasına da yardımcı oluyorlar. Bu nedenle ödevler, aile ve okul arasında önemli işlev görüyor.

 

BAŞARI İÇİN UYGUN ORTAM ŞART

 

Öğrenciler zamanı verimli kullanarak ev ödevlerini yapmalı. Planlama yaparken vakitlerini iyi değerlendirmeliler. Okul dışında buna dikkat edilmeli. Gelişigüzel, aklına estiği zaman ödevin başına geçmek yerine, belli bir saatin belirlenmesine çocuğu teşvik etmek, ödev yapmaya yoğunlaşmasına yardımcı olmak gerekiyor. Burada ortam da önemli. Aileler onlar için çalışma köşesi oluşturabilirler. Eğer bir oda ayrılamıyorsa bu durumda ders sırasında uygun çalışma şartları sağlanmalı. Dikkatinin dağıtılmaması, ihtiyaç duyduğu araç gereçlerin yanında olması gerekiyor. Ev ödevini yaparken kendisinden beklenilenleri öğrencilerin anlaması da önemli. Çalışmanın amacını anlayan çocuk zorlandığı yerlerde yetişkinlerden bilgi alabilmeli. Ama anne baba destek verirken ipucundan öteye gitmemeli. Takıldıkları yerde, eksik veya yanlış bilginin önüne geçilmesi için yönlendirme yapılabilir. Aile çocuğu bu süreçte motive edebilir. Küçük ödüllerle onu çalıştırabilir. Ödevi yapan bir anne veya baba çocuğuna sadece kötülük yapar. Çünkü bunlar öğretmen tarafından not amaçlı verilmiyor. Öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi için isteniyor. Sorumluluk bilincinin oluşması, planlı ve verimli çalışma alışkanlığı özgüven gibi niteliklerin kazanılması amacıyla yapılıyor.

 

ÇALIŞMIYORSA NEDENİNİ ARAŞTIRIN

 

Ödev yapmada sorun yaşıyorsa nedenleri araştırılmalı. Çocuk dışında olan etkenler varsa bunlar ortadan kaldırılmalı. Örneğin malzeme eksikliği varsa giderilmeli. Eğer sorun öğrenciden kaynaklanıyorsa aile yaklaşımına dikkat etmeli. Onun çalışması için aşırı baskıcı veya ilgisiz olmak sorunu çözmede başarıyı engeller. Bunun yerine anne baba yapıcı ve kararlı olmalı. Çocuğun ödev yaparken yanlışlarını vurgulamak yerine doğrularını öne çıkarmalılar. Başarılarını ödüllendirmeli, eksik yapılmış bir çalışma olsa da bu süreçte çabayı kutlamalılar. Öğrenciyle birlikte kuralları belirlemeliler. Eğer verilen sorumluluk öğrencinin kapasitesinin çok üzerinde veya altında ise ödevi yapmaya istekli olmayabilirler. Bu durumda okul ile iletişime geçilebilir. Burada öğretmen de çocuğun özelliklerini dikkate alarak uygun çalışmayı vermeli. Sıkıcı ve çok zor olmayan merak uyandıran projeler seçilebilir. Öğretmenler ailelere rehberlik etmeli ve çalışmanın amacını anlatmalılar.

 

ANNE BABANIN YAPMASI GEREKENLER

 

- Ödev konusunda baskıcı olmayın.

- Çocuğun ödevini yapıp yapmadığını aralıkla kontrol edin.

- Uygun çalışma ortamı ve ihtiyaç duyduğu materyalleri sağlayın.

- Çocuğu okul dışındaki zamanını planlaması ve buna sadık kalması için teşvik edin.

- Öğrenciye ödev yapması yönünde motive edici küçük ödüller verin ancak araç yerine amaç haline dönüşmemesine dikkat edin.

- Ders çalışma kuralları ve yaptırımları belirleyin. Bunları uygulamada tutarlı ve kararlı olun.

- Yardıma ihtiyaç duyduğu anda destek verin ama yönlendirme veya ipucundan öteye gitmeyin.

- Çocuğun ödevini yapmaktan kaçının.

- Hatalarını veya eksikleri yerine doğrularını öne çıkarın.

- Ödev yapma sürecinde onu ve çabasını takdir edin.

- Arkadaşları ile olumlu veya olumsuz yönde kıyaslamayın.

 

Öğretmenin dikkat etmesi gerekenler

 

- Öğrencilerde merak uyandıracak ve ilgilerine uygun ödevler seçin

- Onlar için çok zor veya kolay ödev vermeyin.

- Öğrencilerin ödevleri anlayıp anlamadıklarından emin olun.

- Aileler ile işbirliği yapın

- Ödevleri kontrol edin

 

Bu uyarıları dikkate alırsanız çocuğunuz için de iyi bir şey yapmış oalcaksınız.

 

milliyet

15 Nis 2014 - 19:25 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler