Binlerce Almanca ve Fransızca Öğretmen Adayına Verilen Kontenjan Sayısı 4!!!

Bunların başında üniversitelerin dil bölümlerinden mezunolan binlerce Fransızca ve Almanca öğretmen adayı geliyor.

 

Bunların başında üniversitelerin dil bölümlerinden mezunolan binlerce Fransızca ve Almanca öğretmen adayı geliyor. Büyük ümitlerleöğrendikleri dilleri öğrencilere öğretmeyi hedefleyen Fransızca ve Almancabölümü öğretmen adayları, az sayıda kontenjan verildiği...

 

Bunların başında üniversitelerin dil bölümlerinden mezunolan binlerce Fransızca ve Almanca öğretmen adayı geliyor. Büyük ümitlerleöğrendikleri dilleri öğrencilere öğretmeyi hedefleyen Fransızca ve Almancabölümü öğretmen adayları, az sayıda kontenjan verildiği için öğretmen olmaşansını yakalayamıyor. 2012 yılı öğretmen atamalarında Fransızca öğretmenliğinebir, Almanca bölümüne 3 kontenjan verildi. Böylece binlerce aday öğretmen olmahayalini bir sonraki yıla bıraktı.

 

Yeni eğitim sistemine geçilmesiyle atanma şanslarının yüksek olduğunu düşünenbinlerce Fransızca ve Almanca öğretmeni, son 40 bin öğretmen alımında sadece 4kontenjan verilmesiyle büyük hayal kırıklığına uğradı. Almanca öğretmen adayıEmine Kaya 2012 atamalarında, Almanca branşına ayrılan kontenjanın kendisinişoke ettiğini vurguladı. Kaya, "Almanca öğretmeni açığında binli sayılartelafuz edilirken ilk atamalarda sadece 3 kişilik kontenjan verilmesi bizi gerçektençok üzdü." dedi. 8 yıldır atanmayı bekleyen bir diğer öğretmen adayı iseEral Yılmaz. “Fransızca hem AB hem de dış ticaret için çok önem teşkilediyor." şeklinde konuştu. 9 yıldır atanmayı bekleyen Fransızca öğretmeniHayriye Güneş, “Hep atanma umuduyla mesleğimin peşinden koştum. Arkamızda güngeçtikçe dağ gibi yığılan bir mezun ordusu var. Mademki Fransızca öğretmenleriatanamıyor, neden hala üniversitelerde bu bölümlere alım devam ediyor?” diyesordu.

 

Bugün Almanca’nın konuşulduğu 7 ülke varken, 33 ülkede ise Fransızcakonuşuluyor. Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerinde İngilizce’nin yanısıra Fransızca ve Almanca’nın önemli olduğu dile getiriliyor. Avrupa Birliğimüzakereleri sürecinde kültürel, ekonomik, akademik çalışmalarda Türkiye’ninkendini ifade etmesinde bu dillerin önemine dikkat çekiliyor. 

 

Bu yıl ÖSYM’nin üniversite kontenjanlarını yayınladığı listede, Fransızcaöğretmenliğine 467 kontenjan ayrılırken, yaklaşık 456 kişi bu bölüme yerleşti.260 kontenjan ayrılan Fransızca mütercim tercümanlık bölümüne ise 220 kişiyerleşti. Aynı zamanda bin 2 kontenjan ayrılan Almanca öğretmenliği bölümüne987 kişi yerleşti. 340 kontenjan ayrılan Almanca mütercim tercümanlık bölümününise tamamı dolmuş durumda. 

 

9 yıldır atanmayı bekleyen Fransızca öğretmeni Hayriye Güneş, yeni eğitimsistemiyle atanmayı ümit ettiğini fakat bu sene de atanamadığını dile getirdi.8 yıldır evli olan ve 6 yaşında bir kızı olan Hayriye Güneş, geçen süreçiçerisinde hep öğretmenlik mesleğini yapmak istediğini söyledi. Ancak sonatamayla artık ümidini kaybettiğini dile getiren Güneş, insanlara Fransızcaöğretmeni olduğunu söylemekten utandığını kaydetti. Güneş, “Hep atanma umuduylamesleğimin peşinden koştum. Anadolu liselerinde açık olduğu halde Anadoluliselerine önümüz kapalı olduğu için atanamıyoruz. Arkamızda gün geçtikçe dağgibi yığılan bir mezun ordusu var. Mademki Fransızca öğretmenleri atanamıyor,neden hala üniversitelerde bu bölümlere alım devam ediyor?” diye sordu. 

 

Almanca öğretmen adayı Emine Kaya da son zamanların en çok öğretmen alımınınyapıldığı 2012 atamalarında, Almanca branşına ayrılan kontenjanın kendisinişoke ettiğini vurguladı. Kaya, "Almanca öğretmeni açığında binli sayılartelafuz edilirken ilk atamalarda sadece 3 kişilik kontenjan verilmesi bizigerçekten çok üzdü. Bütün liselerin Anadolu lisesi olmasına, ikinci yabancıdile verilen değerin artmasına rağmen bize yapılan bu muameleye hiçbir anlamveremiyoruz. Artık hak ettiğimiz değeri görmek istiyoruz." diye konuştu. 

 

8 yıldır atanmayı bekleyen bir diğer öğretmen adayı ise Eral Yılmaz İzmir’debir kantinde askeri ücretle çalışıyor. Yılmaz diğer arkadaşları gibi kendimesleğini yapmak istiyor. Yılmaz, “Fransızca hem AB hem de dış ticaret için çokönem teşkil ediyor. Fakat Fransızca ve Almanca bölümlerinden mezun olanarkadaşlarımız atanamadığı için birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bizim tekistediğimiz kendi mesleğimizi yapmak.” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

 

2011 yılında Gazi Üniversitesi Almanca Öğretmenliğini bitiren Aslı Berdibek dediğer atanmayı bekleyen binlerce öğretmenden biri. Babaannesiyle birlikteyaşadığını dile getiren Berdibek, ataması yapılmadığı için iş arıyor. Berdibek,"Annem ve babam yok. Babaannemle birlikte yaşıyorum. Atamam olmadığı içiniş için bir restorantta garsonluğa başvurdum. İş yeri sahibi tecrübeniz var mıdiye sordu. Kendimi o kadar çok aşağılanmış hissettim ki anlatamam. Babaannemin450 lira maaışıyla geçinmeye çalışıyoruz. Umarım işler daha çok çıkmazagirmeden sesimiz duyrulur." ifadelerine yer verdi.

 

haberdar.com

02 Eki 2012 - 11:46 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler