Açıköğretimde 394 bin kadın öğrenci var

Açıköğretim lisesi ikinci dönem sınavlarına katılan 1 milyon 642 bin adayın arasında 79 ve 75 yaşında 2 büyükanne lise diploması için gün sayıyor.

Açıköğretim lisesi ikinci dönem sınavlarına katılan 1 milyon 642 bin adayın arasında 79 ve 75 yaşında 2 büyükanne lise diploması için gün sayıyor.

Yozgat ve İstanbul'da sınavlara giren liseliler, çocuklar gibi heyecanlılar. "Kızlar okumaz" düşüncesiyle okula gidemeyen 79 yaşındaki Arife Kılıç ile 75 yaşındaki Nebihe Gökçayır, büyükanne olduktan sonra öğrenci oldu. Öğrencilerden 1935 doğumlu olan ve Yozgat'ta yaşayan Arife Kılıç, babasını küçük yaşta kaybetti. Annesi istemediği için de okula gidemedi. Üvey kardeşlerle birlikte 5 çocuklu bir ailede büyüyen Kılıç, 12 yaşında hiç tanımadığı ve kendisinden yaşça büyük biriyle evlendirildi. Bir çocuğu olduktan sonra 15 yaşında kocasından ayrıldı. Yozgat'ta yaşayan 54 yaşında bir oğlu ve 3 torunu olan Arife Kılıç, uzun süre terzilik yaptığını belirterek, eğitim sürecini şöyle anlatıyor:

SINAVA TORUNUMU GETİRDİM SANIYORLAR

"Yıldızeli Çoban Köyü'nde annemin 'kızlar okumaz' düşüncesi nedeniyle okuyamadım. Kitaplarım yoktu. Köyde hayvanlarımızı sağmaya götürdüğümüzde yolda bulduğum gazeteleri alıyor, onları anlamaya çalışıyordum. Arkadaşlarım gazeteleri şaka olsun diye yırtınca, çok üzülüyordum. Böyle okumaya başladım. Daha sonra çevreden ilkokul sınıfının olduğunu duyunca kayıt yaptırdım ve sınavlara katılarak diplomamı aldım. 10 yıl sonra ortaokulda 2 dersten kalsam da çalışarak eğitimimi tamamladım. Bu arada arı, avcılık, ehliyet kurslarına da devam ettim. Geçen yıl da liseye kayıt yaptırdım. Arkadaşlarım bana özeniyor. Sınav salonuna alınırken 'Kimi getirdin teyze' diye soruyorlar. Ben de 'Kendim geldim' diyorum. Kağıt kalemi ele almak çok güzel. Evde ders çalışıyorum. Bakıyorum, anlamadığım yerler oluyor, tekrar inceliyorum. Okudukça okumak istiyor insan. Ne servette gözüm var ne başka şeyde."

75 YAŞINDAYIM, AMA 15 YAŞINDAKİ GİBİ HİSSEDİYORUM

75 yaşındaki Nebihe Gökçayır ise 1945 yılında Şanlıurfa'da ilkokula başlayanlardan. Ancak dedesi ve annesinin sadece birinci sınıfı okumasına izin verdiğini anlatan Gökçeyır, 16 yaşında bir subayla evlendi. Eğitimi yarıda kaldı, o da 2005 yılında Halk Eğitim Merkezi'ne ve ardından ilkokul eğitimi aldı. Açıköğretimde ortaokula yazılarak 2009'da diplomasını aldı. 2012'de ise açıköğretim düz lisesinde eğitim almaya başladı. İstanbul'da yaşayan 5 çocuğu ve 7 torunu olan Gökçayır da şunları söyledi: :

"İçimde hep kalmıştı. Evde çocuk gibi çalışıyorum. Sınav zamanı ise uçuyorum. Ben aslında 15 yaşındayım. Çevremde kimi kıskanıyor kimi de 'Bu yaşta ne yapıyorsun?' diyor. Diploma için okumuyorum. Alışveriş yaptığımda etiketin fiyatını kimseye sormadan öğrenmek çok güzel bir duygu. Bunun için okuyorum. Eğitim almayanlar beni görsünler ve örnek alsınlar. 'Torunlarına bak' diyenlere, 'Onlara baktım şimdi kendisimi geliştiriyorum" cevabını veriyorum. Yeni bilgiler öğrenmek beni çok mutlu ediyor. Kardeşlerim arasında sadece ben eğitim aldım. Sabah, akşam, öğlen ders çalışıyorum. Lisenin ardından üniversite sınavına da neden katılmayayım?"

Açıköğretimdeki kadın öğrenci sayısı 394 bin

Açık öğretim lisesine kayıtlı kadın öğrenci sayısı 394 bin 274. Öğrenim çağının geçmesi ve ailevi nedenlerle eğitimini yarıda bırakıp açıköğretim lisesine devam edenlerin sayısı Türkiye genelinde 901 bin 487.

Yabancı özel okulların ikinci ön kayıtları başladı

İLK kesin kayıt dönemin atlatan özel okulların ikinci ön kayıtları dün başladı, bugün sona erecek. Kesin kayıtlar 20-21 Ağustos'ta yapılacak. Özel okullarda üçüncü ön kayıt dönemi 25-26 Ağustos'ta, kesin kayıtlar da 27-28 Ağustos'ta olacak. 1 Eylül'den itibaren ise Özel Okullar Kayıt Komisyonu'nca alınacak karara göre kayıt takvimi belli olacak. Sankt Georg Avusturya Lisesi'nin taban puanı 750'den 784'e, Ticaret Bölümü'nün puanı da 720'den 750'ye çıktı. Saint Joseph Fransız Lisesi'nin puanı 750'den 774'e, Saint Benoit Fransız Lisesi'nin taban puanı 755 olarak belirlendi. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin puanı 750'den 755'e çıktı. Amerikan Robert Koleji'nin erkek kontenjanı doldu. Kız öğrenci kontenjanında ise 2 boş var.

19 Ağu 2014 - 08:55 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler