Dünya Sefalet Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

Amerikan yayın organı Bloomberg'in her yıl yayınladığı enflasyon ve işsizlik rakamlarına göre oluşturulan 'Sefalet Endeksi' yayınlandı. Listenin birinci sırasında Tayland yer alırken, Türkiye geçen yıldaki yerini koruyarak 4. sıraya yerleşti.

Dünya Sefalet Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?
Dünya Sefalet Endeksi Açıklandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?
+3
Haber albümü için resme tıklayın

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg’ün enflasyon ve işsizlik oranlarını toplayarak oluşturduğu ve ‘Sefalet Endeksi’ olarak adlandırdığı listede Türkiye 62 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldı. Ülkeleri beş yıldır enflasyon ve işsizlik oranlarından hesapladığı puanlara göre sıralayan Bloomberg’ün listesindeki ilk beş ülke bu yıl da değişmedi.

Venezuele Yüzde 8 Milyon Enflasyonuyla Birinci

Enflasyon oranı yüzde 8 milyonu aşan Venezuela açık ara birinci olurken, onu sırasıyla Arjantin, Güney Afrika, Türkiye ve Yunanistan izledi. Türkiye, 2018 yılının resmi enflasyon ve işsizlik verilerinden hesaplanan bir önceki endekste 26,8 puanla dördüncü sıraya yerleşmişti.

Ekonomistlerin tahminlerine dayanan güncel endekste ise puanı 30,2’ye yükselen Türkiye’nin sırası değişmedi. Ancak üçüncü sıradaki Güney Afrika ile geçen yıl 5 olan puan farkı bu yıl 2,1’e indi.

Türkiye’nin 2018 yılı enflasyon oranı yüzde 20,3 düzeyindeydi. Böylece son 16 yılda enflasyon ilk kez yılı yüzde 20 seviyesinin üzerinde tamamlamıştı. Öte yandan mart ayında açıklanan verilerde yıllık enflasyon yüzde 19,71 iken, yıllık bazda gıda fiyat artışı yüzde 30’du.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) paylaştığı verilere göre, işsizlik oranı ocakta geçen yılın aynı ayına göre 3,9 puan artışla yüzde 14,7 oldu.

Tayland, İsviçre ve Singapur İlk Üçte

Bloomberg’in endeksinde, puanı en düşük olan “en az kötü” durumdaki ülkelere de yer veriliyor. Tayland listenin en sonunda yer alırken, ardından sırasıyla İsviçre ve Singapur geliyor.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, bu 62 ekonominin yarıya yakınında enflasyon oranlarının geçen yıla göre daha düşük olacağı tahmininde bulundu.

2018’de ABD Doları’nın giderek güçlenmesi ve enflasyonun etkisiyle Merkez Bankaları bu yılın başından itibaren para politikalarında sıkılaşmaya gitti. Uluslararası Para Fonu (IMF) bu ayın başında açıkladığı “Dünya Ekonomik Görünüm” raporunda dünya ekonomisinin yavaşladığını vurgulamıştı.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

19 Nis 2019 - 21:46 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

01

q - 150 ülke arasından 62 mi kalmis ??? fransada hic olaylar olmuyor ya

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:46


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler