Gebelik testi cep telefonundan yapılabilecek

Alman bilim insanlarının geliştirdiği teknoloji sayesinde, akıllı cep telefonları ile gebelik, diabet ve zehirlenme gibi çeşitli durumlar anında tespit edilebilecek.

ANKARA (AA) - Alman bilim insanlarının geliştirdiği teknoloji sayesinde, akıllı cep telefonları ile gebelik, diabet ve zehirlenme gibi çeşitli durumlar anında tespit edilebilecek.

Almanya Hanover Üniversitesi Optik Teknolojiler Merkezi'ndeki bilim adamları, ağırlıklı olarak biomoleküler alanında kullanılan Yüzey Plazmon Rezonans Sistemi'ni (SPR - Surface Plasmon Resonance) akıllı cep telefonlarına taşıdı. Elektronik bir teknik olan  SPR sistemi, optik değişim sayesinde biyolojik etkileşimlerin gerçek zamanlı ve yüksek doğruluk oranıyla belirlenebilmesini sağlıyor.

Akıllı cep telefonlarının kamera ve flaşına bağlı ve kendi fiber optik sensörleri olan prototip, telefona yüklü bir uygulama ile çalışıyor ve sensörden gelen bilgi anlık olarak ekranda görülebiliyor.

Bilim adamları, cep telefonlarının kamera ve flaş ışığını kullanarak geliştirdikleri ilk örnekte, hedef madde olan gliserini başarılı bir şekilde tespit edebildiler.

Bu teknoloji kullanılmaya başlandığında, gebelik, diyabet ve zehirlenme gibi çeşitli durumlar anında akıllı cep telefonundan tespit edilebilecek

Doktor sonuçları işleyip teşhis koyabilecek

Gelecekte kullanıcılar, akıllı cep telefonlarına takacakları bu modül ile kendilerine ait kan, ürin, tükürük ve ter gibi sıvıları test edebilecek ve bunlara ilişkin bilgileri dijital olarak oluşturabilecek. Riskli durumlarda sonuçlar anlık olarak doktora gönderilebilecek. Doktor, hastasına ulaşmadan sonuçları inceleyip teşhis koyabilecek.

Modülün GPS ile entegresi sağlanarak, test sonuçlarına göre gerekirse telefon kişiyi en yakın eczane veya hastaneye yönlendirecek veya ambulans çağıracak.

Ticari olarak piyasaya sürülmesi belki zaman alacak ancak ürünle birlikte hasta, muayene için gün almadan bazı konularda kendi testlerini kendi yapabilecek hatta doktoruna gönderip hastaneye hiç uğramadan ilaç dahi yazdırabilecek.  

09 Tem 2015 - 11:41 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler